Forfatter: Line Melvold (red)
Forlag:  Kommuneforlaget
Utgivelseår: 2017

Bli helstøpt

Av: Line Melvold (red)
Bli helstøpt er den siste boken i en serie om kvalitet i barnehagen. Vi har tidligere hatt boken: Bli opprørt – fra denne serien som hovedbok i Pedagogisk Bokklubb og tematikken i fortellingene denne gang dreier seg om både om å være helstøpt som pedagog og å skape helstøpte miljøer. Når er det man lykkes i arbeidet med å ivareta barns perspektiv og rettigheter, og hva er det som ligger bak følelsen av å være hel?

Innfallsvinkelen i fortellingene er flere, og det viser kompleksiteten i den profesjonen vi har. Det finnes ikke én fasit eller én måte å være sammen med barn på. Vi må ta inn over oss at vi må være mer en følgesvenn for barna enn en kommandør. Kanskje handler det om å stå for noe og ikke ta snarveier eller henge seg på pedagogiske motebølger og en forenkling av pedagogikken? De gode eksemplene i boken setter i gang refleksjoner, fanger oss og gjør oss mer bevisst jobben vår og ansvaret som ligger i hendene våre.

Bokens redaktør er Line Melvold og hun har med seg et knippe gode fagfolk: Kari Killén gir dagsaktuell forskning og betraktninger om barnets grunnleggende behov for tilknytning.
Arne Holte hevder at den aller viktigste investeringen vi gjør for å endre den farlige utviklingen av psykiske helseplager og depresjon i Norge, er å satse på de aller yngste. Det er i barnehagen og skolen arbeidet må begynne – før mennesker begynner å bli syke, og fokuset på behandling tar over.

I de andre bidragene fra: Ellen MorbergLene HoltheTerje MelaasMerete Mortensen
Royne Berget og Lene Melvold vil dere møte fortellinger om de yngste barna, om den viktige tilvenningsperioden, og hvordan vi kan arbeide med å tilrettelegge for at barna, i møte med gode omsorgspersoner, utvikler en helstøpt hjerne. Dere kommer også til å lese om Lionel Richies melodi «Hello», om gutten med pinnene, om lekens lim og nøkler, og om en helt vanlig dag på jobben for en styrer som tenker at en dag på jobben i barnehagen er begynnelsen på resten av livet for et lite barn.