Forfatter: Svein Hammer
Forlag:  Fagbokforlaget
Utgivelseår: 2017

Foucault og den norske barnehagen

Introduksjon til Michel Foucaults analytiske univers

Av: Svein Hammer
Bokas omslagsbilde viser den engasjerte Michel Foucault (1926 1984). Som en av 1900-tallets viktigste tenkere innen filosofi, idéhistorie og samfunnsforskning skapte han vibrasjoner som bidro til å åpne det moderne samfunnet for kritisk problematisering.

Det er lett å overtolke Foucaults tekster. De rommer ikke entydige teorier eller konklusjoner, men snarere utkast til samtidsdiagnoser, formet gjennom begreper som diskurs, makt/viten, styring og selvforming.

Barnehagen var ikke blant de problemfeltene Foucault intervenerte i, men feltet gir likevel en instruktiv ramme for en framstilling av hans tanker.

Målgruppen er studenter, forskere og andre med fagligpolitisk interesse, ikke bare for barnehagefeltet, men for ethvert velferds- og profesjonsfelt i Norge.

Svein Hammer er dr.polit. i sosiologi fra NTNU, og har de senere årene arbeidet ved DMMH. Han ga i 2016 ut boka Fra evig vekst til grønn politikk.

På forfatterens blogg finner du en mer omfattende tekst om bokas innhold.